فیزیک
توسط حمید
دانشمندان میگویند انفجار بزرگ ۸۰ میلیون سال پیشتر از آنچه پیش از این تصور میشد رخ داده است
بهترین نقشه موجود از تابش زمینه کیهانی، بر اساس دادههای ماهواره پلانک، دیدگاه ما را درباره جهان اولیه و مدل تورمی تایید میکند؛ اگرچه کماکان چند ناهنجاری عجیب و غیرعادی را نیز باقی میگذارد.
توسط حمید
آیا فیزیک کوانتوم را فهمیدهاید؟
بیش از یکصد سال از ارایه نظریه کوانتومی میگذرد ولی نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد متخصصین کوانتوم در مورد مبانی این نظریه هنوز اتفاق نظر ندارند و پاسخهای کاملا متفاوتی در مورد سوالهای بنیادین فیزیک دارند.
توسط حمید
کشف نوع جدید مغناطیس
توسط حمید
جایزه ۱،۸ میلیون پوندی فیزیک به استفان هاوکینگ رسید
ذهن استفان هاوکینگ با فضا و زمان درگیر است، و زیباییهای غریب سیاهچالههای درخشان را کنکاش میکند،اما در روزهای اخیر ذهن جستجوگر این فیزیکدان بزرگ درگیر مسالهای زمینیتر شده است و باید برای خرج کردن ۱،۸ میلیون پوند پول نقد راهکاری بیابد.
Read more … جایزه ۱،۸ میلیون پوندی فیزیک به استفان هاوکینگ رسید
توسط حمید
پارادوکس ا.پ.ر.
در سال ۱۹۳۵، انیشتین پس از سالها تلاش برای نشان دادن ناقص بودن مکانیک کوانتومی، با کمک دو تن از همکارانش پودولوسکی و روزن مقالهای تحت عنوان «آیا توصیف واقعیت توسط مکانیک کوانتومی کامل است؟» ارائه دادند. در مورد این مقاله باید گفت که یکی از پرمراجعهترین مقالات میباشد و هم اکنون نیز از آن استفاده میشود. آنها کوشیدند نشان دهند که عناصری از واقعیت وجود دارد که در توصیف کوانتومی وارد نشدهاند پس مکانیک کوانتومی ناقص است.
توسط حمید
فلسفه فیزیک کلاسیک و کوانتومی
مکانیک کوانتومی به طور خارق العادهای در پیشگویی کمیاتی نظیر طیف انرژی، احتمال گذار، سطح مقطعها و غیره موفق بوده است با این وجود پرداختن به فلسفه علم میتواند تفکر ما را غنیتر کرده و بینش افزونتری نسبت به جهان و حتی شاید خودمان ایجاد کند.
توسط حمید
تاریخ فیزیک کوانتومی
فیزیک کلاسیک با کارهای گالیله و نیوتن تکوین یافت و در قرن نوزدهم به کمال خود رسید. در چارچوب فیزیک کلاسیک و هر سیستم فیزیکی با تعدادی متغیر، که تعدادشان در هر لحظه معیّن است، مشخص میشود. این متغیرها در یک دستگاه معادلات صدق میکنند و با دانستن مقدار آنها در هر لحظه میتوانیم مقدارشان در لحظات بعدی را مشخص کنیم. برنامه فیزیک کلاسیک مشخص کردن این متغیرها برای هر سیستم است. این برنامه تا نزدیکی اواخر قرن نوردهم با موفقیت طی شد، بهطوری که در آن دوران فکر میشد که فیزیک به انتهای راه خود رسیده است. پروفسور جان تروبریج رئیس بخش فیزیک دانشگاه هاروارد در دهههای آخر قرن نوزدهم دانشجویان را از ادامه تحصیلات تکمیلی برحذر میداشت، زیرا به عقیده وی فیزیک حوزهای از دانش بشری بود که در آن چیز مهمی برای اکتشاف باقی نمانده بود. به عقیده بعضی از فیزیکدانان تنها دقت تجربی ممکن است اضافه شود نه این که پدیدههای جدید کشف شوند.
توسط حمید
کشف ذره «هیگز»؛ بزرگترین اکتشاف علمی قرن
دانشمندان فیزیک در مرکز پژوهشهای هستهای سرن، پنج دهه پس از پیشبینی وجود ذرهای کلیدی که به اجسام جرم میدهد، روز چهارشنبه از کشف آن خبر دادند. ذره هیگز، به رمزگشایی از اسرار هستی شتاب بیشتری خواهد بخشید.
دانشمندان مرکز تحقیقات هستهای سرن (CERN) در سوئیس که بزرگترین پژوهشگاه ریشههای آفرینش و منشا هستی در کره زمین است، روز چهارشنبه (۱۴ تیر/ ۴ ژوئیه) اعلام کردند که در رخدادی غیرمنتظره و شگفتآور، موفق به کشف ذره «هیگز بوزون» شدهاند.
توسط حمید
مسیر اینترنت کوانتومی هموار میشود
تحقیقات اخیر دانشمندان را یک قدم به ساختن شبکهای که بتواند اطلاعات را به شکل قابل اتکاء و کاملا امن در طول فواصل بلند ارسال کند نزدیکتر کرد.
توسط حمید
سکوت استیون هاوکینگ و دگرگونی جهان، چگونه؟
بیماری موتور نورونی به تدریج تمامی اعضای بدن را از کار انداخته و انسان را میکشد، اما استثناهایی نیز مانند فیزیکدان مشهور انگلیسی، استیون هاوکینگ وجود دارند که با این بیماری مقابله کرده و زنده ماندهاند، با این همه برای چنین فردی که از برجستهترین دانشمندان جهان به شمار میرود برقراری ارتباط و سخن گفتن با اطرافیان عاملی بسیار حیاتی به شمار میرود.
توسط حمید
آیا پوزیترونیوم، اسرار ضدگرانش را برملا میکند؟
چرا در آغاز خلقت، ماده با پادماده ناپدید نشد تا به جریانی عظیم از فوتونها تبدیل شود؟ آیا انبساط فزاینده کیهان به این دلیل است که رفتار گرانشی پادماده درست عکس ماده است؟ چرا در اطرافمان پادماده نیست؟ آیا پادماده، همراه همیشگی ماده که قرار است مانند سایه همه جا همراه او باشد، میتواند اثر ضدگرانشی داشته باشد؟ محققان آزمایشی ترتیب دادهاند که به زودی به این پرسش پاسخ خواهد داد.
توسط حمید
سرعت نوترینوها همچنان بیش از سرعت نور است
فیزیکدانان سرن و گرن ساسو که بر روی آزمایش اپرا کار می کنند با تکرار آزمایش نوترینوها به اولین تائید درباره سرعت بیشتر این ذرات نسبت به سرعت نور دست یافتند.
توسط حمید
راز ماده تاریک پیچیدهتر میشود
کهکشان راه شیری ما هم همچون دیگر کهکشانها، منزلگاه مادهای شگرف به نام مادهی تاریک است. مادهی تاریک نادیدنی (نامریی) است، و تنها به کمک کشش گرانشیش حضور خود را نشان میدهد. اگر مادهی تاریک ستارگان پرسرعت کهکشانمان را دور هم نگه نمیداشت، هر یک به سویی میگریختند.
توسط حمید
کشف ذراتی که سریعتر از نور حرکت میکنند
ذوالفقار دانشی: شب گذشته، انتشار مقالهای آنلاین در پایگاههای خبری علمی زلزلهای در دنیای فیزیک بهپا کرد. آنتونیو اردیتاتو و همکارانش در آزمایشگاه OPERA واقع در ایتالیا اعلام کردهاند بیش از دو سال است ذرات نوترینوی تولیدشده در شتابدهندههای سرن را ردیابی میکنند و ۱۶هزار مورد را ثبت کردهاند که این ذرات سریعتر از سرعت نور به این آزمایشگاه میرسند. هرچند این موضوع با شک و تردید بسیاری از فیزیکدانان جهان روبرو شده، اما کنفرانسی اضطراری امروز در سرن برگزار خواهد شد تا نتایج این تحقیق در آن ارایه شود.
توسط حمید
سوپراستار دنیای علم به کجا میرود
«هاوکینگ» در دوران تحصیلات مقدماتیاش با مشکلات درسی بسیاری روبهرو بود. البته مشکلات «هاوکینگ» از جنس آن افسانهها و اسطورههایی که درباره دانشمندان بزرگ میسازند که مثلاً «فلانی در دوره دبستان کودن بود یا در ریاضیات تجدید میآورد»، نبود. او واقعاً شاگرد درسخوانی بود اما بهترین نبود. تقریباً میتوان گفت همیشه شاگرد دوم بود. حتی وقتی در امتحان ورودی کمبریج اول شد و انتظار داشت بزرگترین کیهانشناس آن روزگار، فرد هویل، او را به شاگردی بپذیرد، اینگونه نشد. او دوره کالج را در آکسفورد تمام کرد و سپس برای تحصیلات تکمیلی به کمبریج رفت.
توسط حمید
هفت کشف مبهوت کننده علم فیزیک
علم فیزیک به تازگی توانسته است بخشهایی از قسمتهای نامحسوس و غیرقابل مشاهده جهان را برای انسانها آشکار سازد. از گره زدن رشتههای نوری تا کشف ضد ماده. نشریه لایو ساینس هفت مورد از شگفتانگیزترین اکتشافات جدید علم فیزیک را معرفی میکند.
توسط حمید
واقعیت، چیزی است که شما میسازید!
محمود حاجزمان: حتما همه شما تاکنون تردستهایی را دیدهاید که توپی را زیر یک فنجان وارونه میگذارند و سپس این فنجان را به سرعت با فنجانهای دیگر جابهجا میکنند. اگر تردست خیلی ماهر باشد، به نظر میرسد کاری میکند که توپ بین این فنجانهای وارونه پرواز کند. اما در سیستمهای کوانتومی که مشخصات یک جسم از جمله موقعیت آن، بسته به نحوه نگاه شما به آن میتواند تغییر کند، انجام چنین کارهای خارقالعادهای حتی بدون تردستی نیز امکانپذیر است. اکنون محقققان توانستهاند این حالت شگفتانگیز را با استفاده از یک فوتون منفرد که در آنِ واحد در سه مکان حضور دارد، به صورت آزمایشگاهی رویتپذیر کنند.
توسط حمید
داغترین ستارگان کهکشان / عکس
این سحابی RCW 120 نام دارد و در محدوده دم صورتفلکی عقرب نزدیک به قلب کهکشان واقع شده است. در مرکز تصویر، دو ستاره ابرغول از رده طیفی O را میبینید که دمای سطح آنها بین ۳۰هزار تا ۵۰هزار کلوین تخمین زده میشود که بین ۵ تا۱۰ برابر از سطح خورشید داغتر است. درخشندگی فوقالعاده زیاد این ستارگان بخصوص پرتوهای فرابنفش آنها موجب داغشدن و پرتوافشانی سحابی اطراف این ستارگان شده و تلسکوپ فضایی اسپیتزر توانسته این درخشش را که در طیف فروسرخ منتشر میشود، به این رنگهای کاذب نمایش دهد.
توسط حمید
بوزون هیگز کشف شد!
محبوبه عمیدی: این روزها نتایج حاصل از عملکرد «برخورددهنده بزرگ هاردونی» یا به اختصار ال.اچ.سی، به بحث داغ فیزیکدانان در فضای آنلاین تبدیل شده است و آنطور که از صحبتهای اخیر برمیآید، میتوان امیدوار بود آخرین ذره گمشده از ذرات بنیادی مدل استاندارد یعنی بوزون هیگز کشف شده باشد.
توسط حمید
آیا ماده تاریک و نظریه ریسمان واقعیت دارند؟
تکنیک جدیدی که دانشمندان در کار با نوترون به آن دست یافتهاند، به حدی حساس است که میتوان از آن برای اندازهگیری اثرات کوانتومی نیروی جاذبه استفاده کرد. به این ترتیب، انحرافهای جزئی از قوانین نیوتن، میتوانند وجود و یا عدم وجود ماده تاریک و یا ابعاد بالاتر نظریه ریسمان را ثابت کنند.